'Subakut Tiroidit ile Covid-19’u karıştırmayın'

Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler, “Covid-19 pandemisi ile birlikte görülme sıklığı artan Subakut Tiroidit, her iki hastalığın da benzer bulgular oluşturması tanı sırasında karışıklığa yol açabilmektedir” dedi.

Sağlık - 4 yıl önce

Subakut tiroidit, genellikle viral enfeksiyon sonrası gelişen, ağrılı bir tiroid hastalığıdır. Covid-19 pandemisi ile birlikte hastalığın görülme sıklığında ciddi bir artış oldu. Subakut Tiroidit ile ilgili detayları Medicana Ataşehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler anlattı.

“Covid-19 ile karıştırılabiliyor"Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler ‘'Covid-19 pandemisi ile birlikte görülme sıklığı artan Subakut Tiroidit, her iki hastalığın da benzer bulgular oluşturması tanı sırasında karışıklığa yol açabilmektedir. Covid-19 testi negatif olan hastalarda subakut tiroidit tanısı mutlaka akılda tutulmalıdır. Bazı durumlarda ise Covid geçiren veya aşı olan hastalarda subakut tiroidit gelişebilmektedir” dedi.

“Kadınlarda görülme oranı daha fazla”Subakut tiroidit'in daha çok genç erişkin ve orta yaştaki kişilerde görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler, kadınlarda daha fazla rastlandığını ve genellikle bulgular ortaya çıkmadan 2-8 hafta önce geçirilmiş bir solunum yolu enfeksiyonu öyküsü olduğunu vurguladı. Dr. Küçükler ‘'Viral enfeksiyonların tiroid hücre yüzeyinde birtakım değişikliklere neden olması sonucu bağışıklık hücrelerimizin kendi tiroid bezimize saldırması sonucu gelişir. Bunun dışında bağışıklık sistemini baskılayan bazı ilaçlar da neden olabilir” ifadelerini kullandı.

Subakut Tiroidit hastalığının belirtileriTiroid hücrelerinin parçalanması sonucu içlerinde depolanmış olan tiroid hormonları kana karışır ve aşırı tiroid hormon fazlalığı oluşur. Bu da boyunda ağrı, çarpıntı, terleme, sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük, kilo kaybı, ellerde titreme ve ateş gibi şikayetlere neden olur. Tiroid hormonları tükendikten sonra bu bulgular düzelir ama bu kez de hormon eksikliğine bağlı kilo alma, göz kapaklarında şişme, üşüme, kabızlık ve cilt kuruluğu gibi bulgular ortaya çıkar. Tiroid bezi normale dönüp tekrar hormon üretmeye başlayınca tüm bulgular düzelir. Fakat yüzde 10 kadar hastada tiroid hormon üretimi normale dönmez ve kalıcı hipotiroidi gelişir. Bu hastalar ömür boyu ilaç desteği almak zorundadırlar.

Tanı ve tedaviDoç. Dr. Ferit Kerim Küçükler "Tanıda tiroid bezinin elle muayenesi, tiroid ultrasonografisi, TSH, sT3, sT4, CRP ve sedimantasyon ölçümünden yararlanılır. Nadiren tiroid sintigrafisi ile tanıyı doğrulamak gerekebilir. Ağrılı dönemde nonsteroid ağrı kesiciler kullanılır. Ağrı kesici ilaçlara yanıt alınamazsa veya ağrı çok şiddetli ise kortizon tedavisi verilir. Çarpıntı ve terleme gibi hormon fazlalığı bulguları için beta blokerler kullanılır. İyot hastalık bulgularını şiddetlendirir. İyotlu tuz ve iyot içeren ilaçlar kullanılmamalı ve ilk aylarda deniz ürünlerinden uzak durulmalıdır” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Ferit Kerim Küçükler, ‘'Hastaların yaptığı en önemli hata ağrılı dönem sona erdikten sonra takipleri bırakmalarıdır. Oysa bu hastalığın tam olarak düzelmesi 6 ay-1 yıl sürmektedir” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Selde evini kaybeden orman muhafaza memuru, felaketin iş yerindeki izlerini silmek için çalışıyor

2021-08-17 11:35 - Yaşam

ABD, Kabil Büyükelçiliği personelinin tahliyesine yardım için ilave bin asker daha gönderiyor

2021-08-16 01:24 - Dünya

Çekdar Orhan, Giresunspor’da

2021-08-16 16:29 - Spor

Milli turbojet motora yenileri eklenecek

2021-08-15 10:24 - Teknoloji

100 yıllık tesbih araba fiyatına alıcısını bekliyor

2021-08-15 11:24 - Gündem

Türk Telekom’dan yeni tarife

2021-08-11 18:56 - Ekonomi

İrfan Buz: 'Karşımızda hazır bir Trabzonspor vardı'

2021-08-16 23:04 - Spor

Ayedaş depreme karşı afet haberleşme sistemi kurdu

2021-08-16 16:19 - Ekonomi

Bülent Uygun: 'Sonuçta son şampiyonla oynadık'

2021-08-14 00:01 - Spor

Kovid-19 aşısı Alman ekonomisine yaradı

2021-08-14 11:29 - Dünya

İlgili Haberler

BESİNLERLE SAĞLIKLI VE GENÇ KALIN !!

13:19 - Sağlık

GİBTÜ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNDEN OBEZİTE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

13:03 - Sağlık

Diz Kireçlenmesine Yol Açan 5 Yanlış

20:23 - Sağlık

Ünlü besteci ve piyanist Mirzayev’e Anka’da anjiyo

20:15 - Sağlık

Gaziantep Şehir Hastanesi “Anne Dostu” ve “Bebek Dostu” Hastane Ünvanını Aldı

20:04 - Sağlık

Günün Manşetleri

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN EVLİ ÇİFTLERE NAKDİ DESTEK VE KÜLTÜRELGEZİ BAŞVURULARI BAŞLADI

10:26 - Gündem

Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin’den TSYD’ye Ziyaret

16:22 - Gündem

Gaziantep’te Mardinlilerin Bayramda ki buluşma adresi MAREV

20:54 - Gündem

TAHMAZOĞLU VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

20:53 - Gündem

ŞAHİN: “ÇEVRE BİZE MİRAS DEĞİL, EMANETTİR”

20:52 - Yaşam