Soğuk havalarda artış gösteren egzamanın belirtilerini azaltmak için öneriler

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, 'Egzama alevlenmelerinin kışın daha sık meydana geldiğini veya daha da kötüleştiğini görebilirsiniz. Kuru hava, iç mekan ısıtma sistemleriyle birleştiğinde cildinizi kurutabilir.' dedi.

Sağlık - 4 yıl önce

İstanbul

Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, egzama alevlenmelerinin kışın daha sık meydana geldiğini veya daha da kötüleştiğine işaret ederek, "Ani sıcaklık değişikliklerinden kaçının. Cildinizi sık sık nemlendirin. Hafif cilt bakım ürünleri kullanın. Pamuklu kıyafetler tercih edin. Sıcak banyo yapmayın. Vücudunuzun nemli kalmasına yardımcı olmak için bol su için." önerilerinde bulundu.

Akçay, yaptığı yazılı açıklamada, egzama veya "atopik dermatit"in, cildin üst kısmında kuru, pullu ve kaşıntılı döküntülere neden olan bir cilt rahatsızlığı olduğunu aktardı.

Egzamanın kaşıntılı bir rahatsızlık olduğunu ve bu durumdaki birinin uyumakta zorluk çekebileceğine işaret eden Akçay, genellikle çocuklarda teşhis edilen hastalığın yetişkinlerde de ilk kez ortaya çıkabildiğini, egzamanın el, ayak, saç derisi ve yüz gibi vücudun pek çok bölgesinde görülebildiğini anlattı.

Prof. Dr. Akçay, egzamanın belirtilerini "geceleri şiddetli kaşıntı", "ciltte kuruluk, ciltte kırmızı ile kahverengimsi gri olan kuru ve pullu döküntüler", "bazen sıvı sızdıran döküntüler", "kalın, çatlamış, kuru ve pullu cilt" ile "hassas cilt" olarak sıraladı.

Bebeklerde yüz, boyun ve kulak arkaları ile kol ve bacak dış kısımlarında egzama görülürken, daha büyüklerde özellikle eklem yerlerinde, yetişkinlerde ise ellerde belirginleştiğine dikkati çeken Akçay, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Egzama alevlenmelerinin kışın daha sık meydana geldiğini veya daha da kötüleştiğini görebilirsiniz. Kuru hava, iç mekan ısıtma sistemleriyle birleştiğinde cildinizi kurutabilir. Cilt kendi kendine nemli kalamadığı için egzama alevlenir. Alevlenmeler ayrıca çok fazla giysi giymek, sıcak banyo yapmak veya çok fazla yatak örtüsü kullanmaktan da kaynaklanabilir. Bunların hepsi soğuk kış aylarında yapmanız daha muhtemel olan şeylerdir. Bu sebeplerden dolayı egzama alevlenmeleri kışın artış gösterir."

Ciltte bulunan mantarlar ve dezenfektan kullanımı egzamayı tetikleyebilir

Özellikle büyük yaştaki egzama hastalığında cildin normal florasında bulunan "Malassezia" adlı mikrobun alerjen haline gelebildiğine, bunda terinin öneminin büyük olduğuna dikkati çeken Akçay, alerjen haline gelen mantar mikrobunun egzamayı daha da alevlendirebildiğini vurguladı.

Prof. Dr. Akçay, egzamanın yaygın tetikleyicilerinden birinin de kimyasal maddeler olduğunu belirterek, "Pandemi nedeniyle el dezenfaktanlarının sıklıkla kullanılması özellikle ellerde egzama alevlenmelerine neden olabilir. Egzaması olmayan kişilerde bile dezenfektanlar kuruluk ve tahrişe neden olabilirken, egzaması olan kişilerde de alevlenmelere neden olabilir. Egzamada cildin nemini korumak gerekir. Alkollü dezenfektanların cildi kurutucu özelliği vardır. Bu nedenle dezenfektan kullandıktan sonra cildi nemlendirmek faydalı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Egzamadan korunmak için alınacak önlemlerin belirtilerin hafiflemesine yardımcı olacağına işaret eden Akçay, "Ani sıcaklık değişikliklerinden kaçının. Cildinizi sık sık nemlendirin. Hafif cilt bakım ürünleri kullanın. Pamuklu kıyafetler tercih edin. Sıcak banyo yapmayın. Vücudunuzun nemli kalmasına yardımcı olmak için bol su için." önerilerinde bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Trafikte doğum sancısı tutan kadını hastaneye polis yetiştirdi

2021-09-30 18:36 - Gündem

Yiyecek arayan boz ayı Sarıkamış ilçesine indi

2021-09-30 22:04 - Yaşam

Yenilenmiş sertifikalı cep telefonlarının satışında KDV oranı yüzde 1 olarak uygulanacak

2021-09-30 09:25 - Ekonomi

BM: Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne hiçbir şekilde erişim iznimiz yok

2021-10-01 13:55 - Dünya

Sergen Yalçın kırmızı kart gördü

2021-10-02 22:04 - Spor

Serdar Dursun ve Miguel Crespo ilk kez 11’de

2021-10-03 16:55 - Spor

Kalp krizi geçiren öğretmene öğrencilerinden hüzünlü veda

2021-10-03 13:29 - Gündem

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Pamukta bu sene çiftçinin yüzü güldü

2021-09-30 21:25 - Ekonomi

KDV indiriminin ikinci el cep telefonu fiyatlarına yansıması bekleniyor

2021-10-01 09:30 - Ekonomi

FADILOĞLU, “MESAİ ARKADAŞLARIMIZIN KARDEŞLİK HUKUKU GELİŞTİ”

2021-10-04 12:29 - Spor

İlgili Haberler

BESİNLERLE SAĞLIKLI VE GENÇ KALIN !!

13:19 - Sağlık

GİBTÜ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNDEN OBEZİTE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

13:03 - Sağlık

Diz Kireçlenmesine Yol Açan 5 Yanlış

20:23 - Sağlık

Ünlü besteci ve piyanist Mirzayev’e Anka’da anjiyo

20:15 - Sağlık

Gaziantep Şehir Hastanesi “Anne Dostu” ve “Bebek Dostu” Hastane Ünvanını Aldı

20:04 - Sağlık

Günün Manşetleri

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN EVLİ ÇİFTLERE NAKDİ DESTEK VE KÜLTÜRELGEZİ BAŞVURULARI BAŞLADI

10:26 - Gündem

Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin’den TSYD’ye Ziyaret

16:22 - Gündem

Gaziantep’te Mardinlilerin Bayramda ki buluşma adresi MAREV

20:54 - Gündem

TAHMAZOĞLU VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

20:53 - Gündem

ŞAHİN: “ÇEVRE BİZE MİRAS DEĞİL, EMANETTİR”

20:52 - Yaşam