Pandemide ‘hastaneye gitme korkusu’ kanserde erken teşhisi engelliyor

Pandemi sürecinde vatandaşların hastaneye gitme korkusu ve hareketsiz yaşamın etkisiyle birlikte uzun vadede kanser vaka sayılarının artacağını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İhsan Oruk, “İnsanlar pandemi korkusuyla tarama ve kontrollere gitmemeye başladı. Artık erken teşh

Sağlık - 3 yıl önce

Covid-19 pandemisi, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de insanların günlük alışkanlıklarda değişikliklere sebep oldu. Kalabalık alanlardan uzak durmak isteyenler, evde vakit geçirerek virüsten korunmaya çalıştı. Değişen beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşamla birlikte bireylerin sağlık durumlarında da farklılıklar görüldü. Pandemi koşulları sebebiyle obezite vakalarının arttığını ve bu durumun kanser vakalarında da uzun vadede artışa yol açacağını söyledi.

4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İhsan Oruk, kanser vakalarındaki erken teşhis oranının pandemide ortaya çıkan ‘hastaneye gitme korkusu' nedeniyle azaldığını söyledi. Virüsün bulaşma korkusuyla birlikte vatandaşların, hastaneye gitmediğini ancak tedbirlerin göz ardı edildiği eğlence mekânlarında zaman geçirdiğini vurgulayan Oruk, salgını önleme amaçlı tedbirlerin en çok hastanelerde uygulandığını ifade etti.

“İnsanlar pandemi korkusuyla tarama ve kontrollere gitmemeye başladı”

Artan obezite oranlarıyla birlikte etken hastalık sayılarında da yükselme olduğunu kaydeden Op. Dr. Oruk, “Pandemiyle birlikte çok hareket etmeyen, vaktini daha çok abur cubur ve oturarak geçiren bir toplum haline gelmeye başladık. Bütün dünya böyle olmaya başladı. Bunun getirdiği sıkıntılar var. Böyle olunca bizim bağırsak sistemimizin yapısı da bozulmaya başladı. Genellikle hazır gıdalar tüketiliyor. Sebze ve meyve ağırlıklı tüketim azaldı. Bunlarla birlikte zaten artan bir obezite furyası vardı. Obeziteyle birlikte etken olduğu hastalıklar da artmaya başladı. Bunun yanında insanlar pandemi korkusuyla tarama ve kontrollere gitmemeye başladı. Bizim 6 ayda bir veya bazı durumlarda 3 ayda bir yaptığımız kontroller, olmaz oldu. Mesela bir meme kanseri erken teşhiste kür şansı olan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Ancak 2 yıl doktora gelmeyen bir hastada yarım santimetrelik tümör; 2, 3 santimetreye veya tüm vücuda yayılabiliyor. Artık erken teşhisten bahsetmiyoruz, ilerlemiş kanser vakalarından bahsediyoruz” dedi.

“Halkımız hastanelerden korkuyor, ama çarşı, eğlence mekânları ve restoranlarda maskesiz oturuluyor”

Vatandaşlarda görülen hastaneye gitme korkusunun, kanser vakalarındaki erken teşhis oranının azalmasına yol açtığını söyleyen Oruk, “Maalesef kanserler artık ileri evrelerde gelmeye başladı. Salgın korkusuyla birlikte hastalar meme ve bağırsak kontrolleri yaptırmaya gitmedi. Kanserler hep geç vakitte gelmeye başladı. Obezitede çok ciddi bir artış var. Kanser vakalarındaki artış da uzun vadede karşımıza çıkacak ama kanser vakalarında erken teşhisi göremez olduk. Orta ve ileri evrelerde kanserler gelmeye başladı. Hastaneler bu işin merkezi ama insanlar hastanelerden korkuyor. Burada her türlü tedbiri alıp yapmak zorundasınız. Bütün hastanelerde salgını önlemeye yönelik tedbirler alınıyor. Halkımız hastanelerden korkuyor ama çarşı, eğlence mekânları ve restoranlarda maskesiz oturuluyor. Tatile gidiliyor ama sanki orada virüs yok. Asıl orada tedbirsizsiniz ama hastaneye gelince korkuluyor. Aksine tedbirin olduğu yerde siz korkuyorsunuz ama tedbirin zayıf olduğu eğlence mekânları, restoranlar ve açık alanlarda rahatsınız. Eğlenceye gelince toplum korkmuyor ama sağlığa gelince korkuluyor. Bizim toplumda ters bir ilişki var” ifadelerini kullandı.

Abdullah Güçlü - Şevket Can Çikot 

İLGİLİ HABER
Uzmanlar, Türkiye'de kanser cerrahisinde gelinen noktayı anlattı
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul Havalimanı 2021'de Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu

2022-01-29 16:59 - Gündem

80'ler evi hizmete açılıyor

2022-01-28 15:24 - Gündem

Moskova’da kar yağışı Kızıl Meydan’da kartpostallık görüntüler oluşturdu

2022-02-02 00:32 - Dünya

Ayak parmağını kıran Hande Yener, bastonla sahneye çıktı

2022-02-01 13:42 - Magazin

KidZania İstanbul ile İş Bankası'ndan iş birliği

2022-01-31 14:16 - Ekonomi

Ünlü oyuncu Wilma Elles, tacize uğradığı anları anlattı

2022-02-01 17:54 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan TEKNOFEST’in neden Samsun’a verildiğini açıkladı

2022-02-02 00:45 - Gündem

TÜİK enflasyon sepetindeki ürünleri ve ağırlıklarını güncelledi

2022-02-03 13:45 - Ekonomi

MSB: Irak ve Suriye kuzeyinde 'Kış Kartalı' hava harekatı icra edildi

2022-02-02 01:44 - Gündem

Cüzzam dünyanın bazı bölgelerinde tehlike arz etmeyi sürdürüyor

2022-01-29 13:13 - Sağlık

İlgili Haberler

BESİNLERLE SAĞLIKLI VE GENÇ KALIN !!

13:19 - Sağlık

GİBTÜ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNDEN OBEZİTE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

13:03 - Sağlık

Diz Kireçlenmesine Yol Açan 5 Yanlış

20:23 - Sağlık

Ünlü besteci ve piyanist Mirzayev’e Anka’da anjiyo

20:15 - Sağlık

Gaziantep Şehir Hastanesi “Anne Dostu” ve “Bebek Dostu” Hastane Ünvanını Aldı

20:04 - Sağlık

Günün Manşetleri

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN EVLİ ÇİFTLERE NAKDİ DESTEK VE KÜLTÜRELGEZİ BAŞVURULARI BAŞLADI

10:26 - Gündem

Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin’den TSYD’ye Ziyaret

16:22 - Gündem

Gaziantep’te Mardinlilerin Bayramda ki buluşma adresi MAREV

20:54 - Gündem

TAHMAZOĞLU VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

20:53 - Gündem

ŞAHİN: “ÇEVRE BİZE MİRAS DEĞİL, EMANETTİR”

20:52 - Yaşam