“Kırık diş tedavi edilmezse apseye davetiye çıkarabilir”

Dr. Öğr. Üyesi Ceyda Gündoğdu, “Diş sıkma, gıcırdatma gibi alışkanlar zamanla dişlerin kırılmasına neden olabilir. Diş kırıldıktan hemen sonra, hasta şayet parçayı bulabilirse, kırık parçayı süt veya içme suyunda muhafaza ederek bir an önce diş hekimine başvurmalıd?

Sağlık - 3 yıl önce

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim dalı Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Gündoğdu, toplumda sıklıkla görülen diş kırıklarına karşı önemli uyarılarda bulundu. Dr. Öğr. Üyesi Gündoğdu, “Diş kırıkları birçok sebepten kaynaklı olan, her yaşta ve cinsiyette izlenebilen dişin bütünlüğünün kaybıdır. Hastalar bu durumu ağız içerisinde sert, çözünemeyen bir cisim hissettiklerinde ya da parçanın fırladığını gördüğünde fark eder. Diş kırıkları denildiğinde ilk anda akla gelen travmalardır; araç kazaları, düşme ya da dişlere gelen ani aşırı kuvvetler sonucu dişler kırılabilir. Bu duruma ek olarak diş sıkma, gıcırdatma gibi alışkanlar zaman içerisinde diş yapısının zayıflamasına ve rutin fonksiyon anında dahi dişlerin kırılmasına neden olabilir” dedi.

“Kırık parça süt veya içme suyunda saklanmalı”

Diyet sırasında alınan gıdaların sıcaklığının diş sağlığı için önemine işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Gündoğdu, “Gıdaların art arda alımı sırasında oluşan sıcaklık farkı, dişlerde çatlak ve kırıklara yol açabilir. Kanal tedavisi yapılmış, üzerinde büyük dolgusu veya çürük kavitesi olan dişler sağlıklı dişlere kıyasla kırılmaya daha yatkındır. Bu tip dişler rutin beslenme anında da aşırı kuvvetler olmadan kırılabilir. Dişler travma gibi sebeplerle kırıldığında hastaların hekime başvurma hızı tedavinin başarısında oldukça önemlidir. Diş kırıldıktan hemen sonra, hastalar parçayı bulabilirse baskı uygulamadan, fırçalamadan veya diş yüzeyini temizlemeden kırık parçayı süt veya içme suyunda muhafaza ederek bir an önce diş hekimlerine başvurmalıdır. Hekime başvurma süresinin çok uzun olması kırık dişlerin tedavisinde daha komplike tedavilere ihtiyaç duyulmasına yol açabilir” şeklinde konuştu.

“Tedavi edilmezse dişin canlılığı kaybolabilir”

Diş kırıklarının tedavisinde ilk adımın kırığın tipini ve derinliğinin tespiti olduğunu belirten Gündoğdu, “Kırıkların tiplerine göre yapılan tedavinin şekli de değişir. Dişlerde gerçekleşen ufak kırıklar, eğer hastanın kırık parçası yanındaysa kırık parçanın yapıştırılması ile tedavi edilebilir. Kırılan dişin parçası mevcut değilse estetik materyallerle restore edilebilir. Daha derin ve onarılamayan kırıklarda kuron uygulamaları, yaprak lamina uygulamaları ile dişlerin yapısal bütünlüğünün korunması ve estetiğin onarılması da sağlanabilir. Tedavi edilmeyen kırıklar dişlerde enflamasyonun artması ile dişin canlılığını kaybetmesine yol açabilir. Canlılığını kaybetmiş dişler ilgili bölgede enfeksiyon oluşturarak çene ve yüz bölgesinde apseler oluşturabilir. Kırık dişlerin onarılmayarak fonksiyon halinde kullanılması kırıkların ilerlemesine, dişlerin onarılmaz hale gelerek bu sürecin çekim ile sonlanmasına neden olabilir” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

'Magnezyum eksikliği psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir'

2021-11-11 15:03 - Sağlık

TBMM'ye yeni dokunulmazlık dosyaları sevk edildi

2021-11-13 00:09 - Politika

"Aşı karşıtları bir ömür boyu vicdan azabı çekecekler"

2021-11-11 13:44 - Gündem

Yılan balığının Meksika'dan Türkiye'ye 7 bin kilometrelik yolculuğu

2021-11-10 13:39 - Yaşam

Zorunlu Deprem Sigortası bulunan meskenler için azami teminat tutarı 320 bin TL'ye yükseltildi

2021-11-17 10:23 - Ekonomi

Ailesi samuray kılıcıyla katledilen Başak Cengiz’in odasının kapılarını açtı

2021-11-12 14:01 - Gündem

Bursalı genç kadın Endonezya'ya gelin gitti

2021-11-12 18:09 - Gündem

Loç Vadisi sonbahar renkleriyle ziyaretçilerini bekliyor

2021-11-14 12:35 - Yaşam

Dünya ve Türk halterinin unutulmaz ismi: Naim Süleymanoğlu

2021-11-17 11:09 - Spor

"Dünyanın en uzun boylu kadını" ülkeleri gezip farklı kültürleri tanımak istiyor

2021-11-15 12:05 - Yaşam

İlgili Haberler

BESİNLERLE SAĞLIKLI VE GENÇ KALIN !!

13:19 - Sağlık

GİBTÜ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNDEN OBEZİTE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

13:03 - Sağlık

Diz Kireçlenmesine Yol Açan 5 Yanlış

20:23 - Sağlık

Ünlü besteci ve piyanist Mirzayev’e Anka’da anjiyo

20:15 - Sağlık

Gaziantep Şehir Hastanesi “Anne Dostu” ve “Bebek Dostu” Hastane Ünvanını Aldı

20:04 - Sağlık

Günün Manşetleri

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN EVLİ ÇİFTLERE NAKDİ DESTEK VE KÜLTÜRELGEZİ BAŞVURULARI BAŞLADI

10:26 - Gündem

Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin’den TSYD’ye Ziyaret

16:22 - Gündem

Gaziantep’te Mardinlilerin Bayramda ki buluşma adresi MAREV

20:54 - Gündem

TAHMAZOĞLU VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

20:53 - Gündem

ŞAHİN: “ÇEVRE BİZE MİRAS DEĞİL, EMANETTİR”

20:52 - Yaşam