Bilim yuvası üniversiteler Kovid-19 salgınına aşılamayla kalkan oldu

Üniversiteler, 2021-2022 akademik yılının başlamasıyla yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede büyük önem kazanan genç nüfusun aşılanmasında birer merkez haline geldi.

Sağlık - 3 yıl önce

Yalova

Yerinde aşı uygulaması kapsamında Yalova'da kalabalık alanlar başta olmak üzere alışveriş merkezleri, feribot iskeleleri, fabrika ve işletmeler ile tarım alanında çalışanların aşılanmaları aralıksız sürdürülüyor.

Aşı yaptıracak kişilerin ayağına giden İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı mobil ekipler, 17 bin öğrencinin ders başı yaptığı Yalova Üniversitesinde de hizmet veriyor.

Kampüsteki aşı çalışmalarını takip eden Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, AA muhabirine, Türkiye'de aşılama çalışmalarının çok iyi gittiğini söyledi.

Okulların açılmasıyla yaşanabilecek sıkıntıların giderilmesi ve toplumsal bağışıklık için İl Sağlık Müdürlükleri ve üniversitelerin iş birliğinde kampüslerde aşılama çalışması başlatıldığını belirten Arıca, şu bilgileri paylaştı:

"Hedefimiz, üniversitelerde tam aşılı olmayanları ve gençleri bir an önce aşılamak. Çünkü şu an hastaneye başvuruların büyük bir kısmı maalesef aşısı tam olmayanlar ve gençlerden oluşuyor. Bundan sonra kapalı alanlarda olunması ve eğitimin de vazgeçilmez olması, hedef kitleyi bir an önce aşılama gerekliliğini gösteriyor. Amacımız bir an önce toplumsal bağışıklık dediğimiz yüzde 70'lere gelmek. Şu anda dünyada 12 ülke bu rakama ulaşmış durumda ve bu ülkelerdeki tedbirler de yavaş yavaş kaldırıldı. Amacımız gelecekte Türkiye'yi de yüzde 70'lik toplumsal bağışıklamaya getirmek ve izolasyonu tamamen ortadan kaldırmak olacak."

"Sıkıntımız 20-50 yaş aralığındaki aşısı eksik olanlar"

Arıca, sonbahar ve kış mevsimlerinde kapalı ortamlarda daha çok zaman geçirilmesiyle gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların artabileceği uyarısında bulundu.

Özellikle kapalı sınıfların olduğu ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitelerde bunun yaşanabileceğini anlatan Arıca, "Grip mi, koronavirüs mü? Bunu iyi ayırt etmek gerekiyor. Delta varyantı tüm dünyada inişe geçmiş durumda. Bundan sonra önümüzde başka varyant olacak mı? İnşallah olmaz. Bu zinciri kırmanın tek yolu o yüzde 70'lik toplumsal bağışıklığa ulaşmak." diye konuştu.

Prof. Dr. Arıca, tam aşılı olmayanların büyük çoğunluğunu 20-50 yaş grubundaki kişilerin, özellikle gençlerin oluşturduğunu vurguladı.

65 yaş üzerindekilerin aşılanarak ilk korunan grup olduğunu kaydeden Arıca, "Bizim sıkıntımız 20-50 yaş aralığındaki aşısı eksik olanlar. Şu anda hastanelere başvurular o yönde oluyor. Özellikle hastanelerin acil bölümlerine o yaş grubunda başvurular oluyor. Özellikle 20-50 yaş arası hedef kitleyi aşılamadığımız zaman zaten aşısızların pandemisine dönmüş olacak ve değişik varyantlar da kapıda olabilir. Bizim tek çaremiz koronavirüs aşısını tam olarak uygulamamız." ifadelerini kullandı.

"Yalova'nın rengini yine mavi yapacağız"

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Eyyüp Altınkıran ise Yalova'nın aşılamada başarılı bir dönem geçirdiğini belirtti.

Birinci doz aşılamada yüzde 95'i, ikinci dozda yüzde 68'i geçtiklerini bildiren Altınkıran, Yalova'nın büyükşehirler Bursa, Kocaeli ve İstanbul'un ortasında bulunması nedeniyle insan sirkülasyonu yüksek bir il olduğuna dikkati çekti.

Mevcut nüfusun çok daha üzerinde bir kitleye hizmet verdiklerini dile getiren Altınkıran, şunları anlattı:

"Çok şükür bütün çalışanlarımızın ve diğer kurumlarımızın da katkısıyla bu süreci iyi bir şekilde geçiriyoruz. Şu an bizim için en önemli olan süreç, aşılama süreci. Salgınla mücadele en etkin silah aşı. İkinci dozdaki aşılamamızı artırmak adına çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda üniversite içinde de özellikle genç nüfusa ulaşmak adına aşı standı kurduk. Genç arkadaşlarımızın eksik aşılarını tamamlama yoluna gidiyoruz. İnşallah ikinci dozda hedefimiz olan yüzde 75'in üzerine çıkacağız ve Yalova'nın rengini yine mavi yapacağız. Öğrencilerimizin kampüs içinde ve özellikle Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurdunda uygun oldukları zamanda bu hizmeti ayaklarına kadar götürdük ve ilgiden de memnunuz."

Genelde ikinci doz aşılarını yaptıran öğrenciler de bu hizmetten memnun olduklarını aktararak, daha sağlıklı bir eğitim dönemi geçirecek olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.

Haftanın Öne Çıkanları

Yiyecek arayan boz ayı Sarıkamış ilçesine indi

2021-09-30 22:04 - Yaşam

BM: Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne hiçbir şekilde erişim iznimiz yok

2021-10-01 13:55 - Dünya

Sergen Yalçın kırmızı kart gördü

2021-10-02 22:04 - Spor

Serdar Dursun ve Miguel Crespo ilk kez 11’de

2021-10-03 16:55 - Spor

Kalp krizi geçiren öğretmene öğrencilerinden hüzünlü veda

2021-10-03 13:29 - Gündem

Mete Gazoz, Dünya Okçuluk Kupası Finalleri'nde üçüncü oldu

2021-10-01 00:04 - Spor

Malazgirt'teki terör operasyonunda silah ve mühimmat bulundu

2021-10-01 12:01 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Pamukta bu sene çiftçinin yüzü güldü

2021-09-30 21:25 - Ekonomi

Bilim yuvası üniversiteler Kovid-19 salgınına aşılamayla kalkan oldu

2021-10-07 11:56 - Sağlık

KDV indiriminin ikinci el cep telefonu fiyatlarına yansıması bekleniyor

2021-10-01 09:30 - Ekonomi

İlgili Haberler

“KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN DÜZENLİ KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN”

18:43 - Sağlık

İŞTAH SORUNLARI MASKELİ DEPRESYON BELİRTİSİ OLABİLİR !

18:38 - Sağlık

BEYİNDE AMELİYAT GEREKTİREN CİDDİ SORUNLARA DİKKAT !

18:27 - Sağlık

Aşırı Şüphe Duygusuna Dikkat !

18:19 - Sağlık

Baharınız kabus olmasın

18:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

GAZİANTEP’TE “KOLON KESENLERE” TAHLİYE!

09:06 - Gündem

"Gaziantep akıllı tarıma geçiyor"

17:08 - Gündem

Şahinbey Belediyesi’nden paylaşılan videoya ilişkin açıklama

09:36 - Gündem

23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ KAPILARINI AÇTI

18:45 - Gündem

“KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN DÜZENLİ KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN”

18:43 - Sağlık