Omicron varyantı ortalama 5-7 günde vücuttan temizleniyor

Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Kovid-19'un Omicron varyantının ortalama 5-7 günde vücuttan temizlendiğini ancak bazı olgularda sürenin uzayabileceğini belirtti.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Polatlı, Kovid-19'un Omicron varyantının ortalama 5-7 günde vücuttan temizlendiğini ancak bazı olgularda sürenin uzayabileceğini belirterek, "Hastalığı geçirenlerin karantinadan çıksa bile başkalarının yanındayken 5 gün daha yüze iyi oturan maskeler takmaları önemli." dedi.

Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı da olan Polatlı, AA muhabirine, Omicron'un Delta'ya göre çok daha bulaşıcı olmasına karşın hastaneye, yoğun bakıma yatırılma oranlarının daha düşük görüldüğünü söyledi.

Mevcut bulgulara göre, Omicron'un öncelikle üst solunum yollarında çoğaldığını, önceki varyantlara kıyasla akciğerlere daha az zarar verdiğini ve daha az insanda ciddi hastalığa neden olduğunu anlatan Polatlı, şöyle konuştu:

"Omicron'la hastalığın şiddetinin azaldığının bir göstergesi, aşılanmamış kişilerin Delta'ya göre Omicron ile hastaneye yatırılma olasılığının daha düşük görünmesidir. Ancak Omicron'un daha hafif hastalık tablosuna yol açması, Delta'dan çok daha fazla aşılı insana bulaşması gerçeğinden de kaynaklanıyor olabilir. Yine de bazı hastalar, özellikle aşılanmamış veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar, Omicron enfeksiyonlarından ciddi şekilde hastalanabilirler."

"Kuru öksürük ve boğaz ağrısı belirtileri daha ön planda"

Prof. Dr. Polatlı, Kovid-19'un önceki varyantlarında en sık ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve nefes darlığını gördüklerini, Omicron'da ise kuru öksürük, boğaz ağrısı gibi üst solunum yolu belirtilerinin ön planda olduğunu ifade etti.

Polatlı, ayrıca burun akıntısı veya tıkanıklık, tat veya koku kaybı, baş ağrısı, halsizlik, vücut ve eklem ağrıları, mide bulantısı, iştahsızlık, ishal veya kusmanın da hasta şikayetleri arasında yer aldığını dile getirdi.

"Omicron ortalama 5-7 günde vücuttan temizlenebiliyor"

İnsan vücudunda biriken virüs miktarının "viral yük" olarak adlandırıldığına işaret eden Polatlı, şunları kaydetti:

"Alfa ve Delta varyantlarında insanlar, en yüksek viral yüklerine enfeksiyondan yaklaşık 3 gün sonra ulaşma eğiliminde oluyor ve ortalama 6 gün sonra virüs giderek azalarak vücutlarından temizleniyor. Araştırmalara göre, Omicron'da virüs ortalama 5-7 günde vücuttan temizleniyor, enfeksiyon biraz daha düşük viral yüklerle sonuçlanıyor. Yeni kılavuzlar da enfekte kişilerin semptomsuz olmaları, semptomlarının düzelmesi ve ateşlerinin olmaması durumunda 7 gün sonra karantinadan ayrılabileceklerini söylüyor."

"Ek tedbir olarak 5 gün daha yüze iyi oturan maskeler takılmalı"

Bazı olgularda bu sürenin uzayabileceğine vurgu yapan Polatlı, "Bununla birlikte hastalığı geçiren kişilerin başkalarının yanındayken izolasyonlarını sürdürmeleri, ek tedbir olarak 5 gün daha yüze iyi oturan maskeler takmaları önemli. Semptomların çözülmesine kadar geçen süre, hastalık öncesi risk faktörlerinin yanı sıra akut hastalığın ciddiyetine ve hastanın tanımladığı semptomlara bağlı değişebilir." uyarısında bulundu.

Kovid-19'a yakalanan tam aşılanmış hastaların da kendilerini mutlaka tecrit etmesi gerektiğini aktaran Polatlı, son 24 saatte boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, nefes darlığı gibi yakınmaların tamamen geçmiş olması durumunda kişilerin 7 gün sonra karantinadan çıkabileceğini anımsattı.

"Hastalık sonrası 3-9 ay sürebilen yakınmalar olabilir"

Prof. Dr. Mehmet Polatlı, bazı hastalarda "uzamış Kovid-19 sendromu" olarak bilinen "Post Kovid" sendromunun da görülebildiğine işaret ederek, "Uzun süreli Kovid-19 semptomları arasında aşırı yorgunluk, hafıza veya konsantrasyon sorunları, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, göğüs ağrısı, tat ve koku değişiklikleri ile eklem ve kas ağrısı yer alıyor." dedi.

Kovid-19 geçirenlerde "beyin sisi" olarak adlandırılan bilişsel işlev bozukluğu ve yorgunluğunu da gördüklerini söyleyen Polatlı, şöyle devam etti:

"Kovid-19 sonrasında birçok sistemin etkilenmesine bağlı göğüs ağrısı, anksiyete veya depresyon, kas ağrıları, ateş, tat-koku kaybı gibi 3-9 ay sürebilen yakınmalar olabilir. Bu durumun süresi veya ne kadar sürdüğü konusundaki bilgilerimiz hala tam olarak net değil.

Fakat şu anki veriler, hafif hastalığı olan hastaların önemli bir bölümünün, akut hastalığı takiben birkaç aya kadar semptomlar yaşayabileceğini gösteriyor. Hastaneye yatan Kovid-19 hastalarının önemli bir bölümü ise taburcu olduktan sonra en az 2 ay ve hatta 12 aya kadar ilerleyen daha uzun sürelerde semptomlar yaşayabiliyor."

"Konsantrasyon ve hafıza sorunları 6 hafta devam edebiliyor"

Özellikle Kovid-19 kaynaklı nefes darlığı yaşayanların bu sıkıntısının genellikle 2-3 ay içerisinde yavaş yavaş düzeldiğini, bazen de 12 aya kadar uzadığını anlatan Polatlı, inatçı öksürüklerin ise ortalama 3 ayda sona erdiğini dile getirdi.

Polatlı, "Kovid-19 hastaları arasında göğüste rahatsızlık, ağrı hissi de yaygındır ve yavaş yavaş düzelebilir. Tat ve koku kaybı çoğu hastada 1 ayda tam veya tama yakın iyileşme göstermekle birlikte daha uzun da sürebilir. Bazı Kovid-19 hastalarında hastaneden taburcu olduktan sonra konsantrasyon ve hafıza sorunları 6 hafta veya daha uzun süre devam etmektedir." diye konuştu.

Prof. Dr. Polatlı, gözlemsel çalışmalarda anksiyete, depresyon gibi psikolojik semptomların da akut Kovid-19 enfeksiyonundan sonra yaygın görüldüğünü belirtti.

Haftanın Öne Çıkanları

Sevim Alan’ın güzellik merkezi açılışında Bülent Ersoy sürprizi

2022-01-24 12:20 - Magazin

Inna ülkesine döndü

2022-01-26 16:02 - Magazin

Sinema ve dizi oyuncusu Ayberk Pekcan Mersin’de hayatını kaybetti

2022-01-24 17:41 - Gündem

NASA'nın uzaya gönderdiği Webb teleskobu son durağına ulaştı

2022-01-25 00:04 - Teknoloji

Grace Kelly'nin torunu Charlotte Casiraghi, podyuma at sırtında çıktı

2022-01-26 11:32 - Magazin

Galatasaray’ın eski başkanı Selahattin Beyazıt son yolculuğuna uğurlandı

2022-01-23 16:45 - Spor

Belçika'da "The Voice" programına katılan Türk genci jüriden tam not aldı

2022-01-27 07:44 - Magazin

Çanakkale'de 10 bin kişinin saf tutabileceği Hatime Ana Camisi açılışa hazırlanıyor

2022-01-26 00:16 - Gündem

Nijerya'da Lassa ateşinden ölenlerin sayısı 26'ya çıktı

2022-01-26 23:53 - Dünya

Bolu Dağı Geçidi Tünel İşletme Bölgesi'nde otoyolun İstanbul yönü ulaşıma kapatıldı

2022-01-26 14:55 - Gündem

İlgili Haberler

BESİNLERLE SAĞLIKLI VE GENÇ KALIN !!

13:19 - Sağlık

GİBTÜ HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNDEN OBEZİTE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ

13:03 - Sağlık

Diz Kireçlenmesine Yol Açan 5 Yanlış

20:23 - Sağlık

Ünlü besteci ve piyanist Mirzayev’e Anka’da anjiyo

20:15 - Sağlık

Gaziantep Şehir Hastanesi “Anne Dostu” ve “Bebek Dostu” Hastane Ünvanını Aldı

20:04 - Sağlık

Günün Manşetleri

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN EVLİ ÇİFTLERE NAKDİ DESTEK VE KÜLTÜRELGEZİ BAŞVURULARI BAŞLADI

10:26 - Gündem

Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin’den TSYD’ye Ziyaret

16:22 - Gündem

Gaziantep’te Mardinlilerin Bayramda ki buluşma adresi MAREV

20:54 - Gündem

TAHMAZOĞLU VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

20:53 - Gündem

ŞAHİN: “ÇEVRE BİZE MİRAS DEĞİL, EMANETTİR”

20:52 - Yaşam