Evde alınacak basit önlemlerle su israfının önüne geçilebilir

Trakya Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elipek, vatandaşların evlerinde ve dışarıda alacağı basit önlemlere su tüketimlerini azaltabileceğini söyledi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Edirne

Trakya Üniversitesi (TÜ) Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Belgin Elipek, AA muhabirine, bireysel ve toplumsal önlemlerle boşa harcanan sudan önemli miktarda tasarruf edilebileceğini belirtti.

Küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklığın etkisinin yaz aylarında giderek arttığına vurgu yapan Elipek, sıcak aylarda su tüketiminin çok yükseldiğini dile getirdi.

Tarım arazilerinde vahşi sulamadan vazgeçerek ve evlerde alınacak önlemlerle su tasarrufu sağlanabileceğini ifade eden Elipek, "Özellikle yaz aylarında insanların suya olan ihtiyaçları hem içme suyu hem de kullanma suyu bakımından artar. Yaz aylarında artan bu su ihtiyacımızı giderirken çok dikkat etmeliyiz ve suyu tasarruflu kullanmalıyız." dedi.

Duş almadan önce sıcak suyun gelmesini beklerken akan suyun bir kovada biriktirilip bahçe sulaması ya da temizlikte kullanılabileceğini anlatan Elipek, şu tavsiyelerde bulundu:

"Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolu konuma gelmeden çalıştırmak su tasarrufunu engellemekte. Dışarıdan aldığınız sebze ve meyveleri tek tek yıkmamak yerine hepsini bir kap içine toplayıp yıkarsak hem zamandan kazanmış olursunuz hem de su tasarrufu sağlarsınız. Yine bu mevsimde gereksiz şekilde halı yıkamak, araba yıkamak ve güneşin dik geldiği saatlerde bahçe sulamak hem zaman kaybıdır hem de su israfıdır. O yüzden kişisel olarak bunlara mutlaka dikkat etmeliyiz. Lavabolardan atık yağlar dökülmemelidir. Atık yağlar döküldüğü takdirde temiz suyu, kendi kendini yenileyemeyecek şekilde kirletir. Bu nedenle lavabolar sadece kullanılan suyun boşaltıldığı yerler olmalı. Bunlara dikkat edip kişisel önlemleri alalım. Özellikle toplu gidilen etkinlik alanları ya da tatil bölgelerinde su kullanımına dikkat edelim."

Prof. Dr. Elipek, suyun hayatın varlığı açısından vazgeçilmez bir yere sahip olduğunu ve su kaynaklarının korunup tasarruflu kullanılması gerektiğini dile getirdi.

Tasarrufun kişisel önlemlerle başlayacağını vurgulayan Elipek, "Herkes 'ben tek başıma ne yapabilirim' diye düşünür. İnanın bu konuda herkesin bir katkısı olabilir. Su bizim için hayatımızın olmazsa olmazıdır. Her şeysiz yaşayabiliriz ama susuz yaşayamayız. O yüzden su kaynaklarımıza gözümüz gibi bakmalıyız. Su kaynaklarını hem kirletmemeliyiz hem de israftan kaçınmalıyız." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Selde evini kaybeden orman muhafaza memuru, felaketin iş yerindeki izlerini silmek için çalışıyor

2021-08-17 11:35 - Yaşam

TRT Çocuk'un mobil oyun ve uygulamaları yaklaşık 70 milyon kez indirildi

2021-08-17 15:44 - Yaşam

Çekdar Orhan, Giresunspor’da

2021-08-16 16:29 - Spor

Milli turbojet motora yenileri eklenecek

2021-08-15 10:24 - Teknoloji

Yozgat’ta insan yüzlü örümcek görüntülendi

2021-08-18 11:54 - Gündem

Türk Telekom’dan yeni tarife

2021-08-11 18:56 - Ekonomi

Ayedaş depreme karşı afet haberleşme sistemi kurdu

2021-08-16 16:19 - Ekonomi

İrfan Buz: 'Karşımızda hazır bir Trabzonspor vardı'

2021-08-16 23:04 - Spor

Bülent Uygun: 'Sonuçta son şampiyonla oynadık'

2021-08-14 00:01 - Spor

Washington Post: ABD'li yetkililer Afganistan'daki savaş hakkında gerçeği söylemediler

2021-08-13 06:15 - Dünya

İlgili Haberler

Halı ihracatçıları rotayı Batı Afrika'ya çevirdi

18:07 - Ekonomi

Kadooğlu’ndan ihracatçılara uyarı

18:02 - Ekonomi

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ BAYRAMDA DA GÖREV BAŞINDAYDI

19:12 - Ekonomi

GTO BAŞKANLARINDAN BAYRAM MESAJI

14:24 - Ekonomi

"Türkiye'nin kaybedecek zamanı yok"

13:29 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Hokeyin Sultanları ve Kaplanları Avrupa Şampiyonasında Kasırga Gibi

18:36 - Spor

ŞAHİNBEY MİLLET KÜTÜPHANESİ HİZMETİNİZDE

18:23 - Gündem

GAZİANTEP’TE “KOLON KESENLERE” TAHLİYE!

09:06 - Gündem

"Gaziantep akıllı tarıma geçiyor"

17:08 - Gündem

Şahinbey Belediyesi’nden paylaşılan videoya ilişkin açıklama

09:36 - Gündem