Deprem bölgesinde yürüttükleri çalışmaları bilimsel veriye dönüştürecekler

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan binalardaki yapısal kusurların belirlenmesi için bölgedeki çalışmalarını tamamlayan Akdeniz Üniversitesinden bilim insanları, sonuçları rapor haline getirerek bilimsel verilere dönüştürecek.

Gündem - 1 yıl önce

Antalya

Deprem Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ramazan Özçelik, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Erdal ve araştırma görevlisi Hüseyin Söğüt, depremlerin merkez üssü olan Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde saha incelemesi gerçekleştirdi.

Ardından Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay'da yıkılan yapıları analiz eden bilim insanları, yıkıma uğramış betonarme yapılarla farklı taşıyıcı sisteme sahip yapıları, fabrika binalarını, GES güneş enerji sistemlerini, tarihi yapılar ile çelik yapıları da inceledi.

Saha çalışmalarını tamamlayan ekip, enkazdan ve AFAD'ın istasyonlarından elde ettikleri deprem verilerini rapor halinde TÜBİTAK'a sunacak. Bilimsel veriler, akademik çalışma olarak yayımlanarak, yeni yapılacak binalarda hasarın en aza indirilmesi hedefleniyor.

Prof. Dr. Özçelik, AA muhabirine, depremin hemen ardından hazırladıkları "Depremde Yıkılan Binalardaki Yapısal Kusurların Belirlenmesi" projesinin, TÜBİTAK'ın, depremin analizi için "1002-C Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Çağrısı" kapsamında kabul edildiğini söyledi.

Proje kapsamında en fazla yıkımın veya hasarın olduğu bölgelerde saha çalışması yaptıklarını anlatan Özçelik, Kahramanmaraş'tan Adıyaman'a, Gaziantep'ten Hatay'a 2 bin 500 kilometrelik yol katederek, hasar alan bölgeleri incelediklerini vurguladı.

Yıkılan binaların klasik özelliklerini de analiz ettiklerini aktaran Özçelik, düşük dayanımlı beton olması, içindeki donatının, demir miktarının az olması, yeterli dizayna sahip olmaması gibi sebeplerin yıkım nedeni olduğunu dile getirdi.

Özçelik, 1998 Deprem Şartnamesi uygulanmış binaların performanslarını da değerlendirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu yapılar bizim için önemli. Çünkü uyguladığımız deprem yönetmeliğinin aslında bize ne kazandırdığını görmemiz açısından önemli bir saha çalışması oldu. Gördük ki deprem şartnamesine göre binalarımızı dizayn ettiğimizde her ne kadar binayı tekrar kullanamasak da bizim şartnamemizin temeli bunu içerir, can güvenliğini sağlayacak nitelikte olduğunu birçok yerde gördük. 98 şartnamesine göre yapılan binaların bazıları yıkılmıştı ama yıkılma sebeplerini kontrol eksikliği, beton dayanımının yetersizliği ve yetersiz mühendislik hizmeti olarak değerlendiriyoruz."

Mühendisler olarak sünek yapılar dizayn etmeye önem verdiklerini aktaran Özçelik, en küçük bir detay eksikliğinin bile hasar seviyesini büyüttüğünü dile getirdi.

Özçelik, 1998 öncesi yapılan yapıların hızlı şekilde kentsel dönüşümle yeniden inşa edilmesi ya da binaların güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Binaların güçlendirilmesi can kaybının önlenmesi için önemli. Hatay'da iki blok yıkılırken, aynı sitenin güçlendirme yapılan blokunun ayakta kaldığına gördük." dedi.

"Hasar seviyelerinin sınırlandırılması önemli"

Raporu hazırlamaya başladıklarını bildiren Özçelik, şöyle konuştu:

"Binaların performansı ne olmuş analiz ediyoruz. Beklenen ivme aşılmamışsa mevcut hasarın hangi seviyede olduğu yani yapı stokunun ve işçiliğinin kalitesi konusunda önemli sonuçlara ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Deprem bölgesindeki çalışmamızı, rapor haline getirerek TÜBİTAK'a sunacağız. Rapordaki bilgilerle akademik yayınlar yapacağız. Fakülte olarak yürüttüğümüz TÜBİTAK projesi kapsamında deprem şartnamemize uygun yapımız var. Yapının testinde artık çok daha dikkatli olunacak çünkü biz ne kadar deprem şartnamesine uyarak yapı yapsak da hasar aldığını görüyoruz. Bu çalışmalar hasar seviyelerinin sınırlandırılması için bir öngörü olacak. Deprem bölgelerinde bazı binaların taşıyıcı sistemlerinde hasar olmamasına rağmen tuğla duvarları yıkılmış, paramparça olmuş. Dolayısıyla bunların kontrol altına alınması lazım. Yürüttüğümüz çalışmayla bunu değerlendiriyoruz."

Özçelik, binaların dayanıklı olmasında zemin etütlerinden beton döküldükten sonra sulama işlemine kadar her detayın önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Haftanın Öne Çıkanları

Hatay'da sebze hali açılamadı, marul ve şalgam tarlada kaldı

2023-03-04 11:48 - Ekonomi

Meslek liseliler depremzede öğrenciler için konteyner sınıf üretiyor

2023-03-02 12:10 - Gündem

Akdeniz Üniversitesinden bilim insanları, deprem bölgesindeki enkazlarda çalışma yaptı

2023-02-28 18:21 - Gündem

Deprem bölgesindeki kırıklar üzerinde su birikintilerinin oluştuğu tespit edildi

2023-03-07 13:28 - Teknoloji

T3 Vakfı oyun ve etkinlik çadırında geleceğe umut olmaya devam ediyor

2023-03-01 19:57 - Teknoloji

Depremlerde Gaziantep'te yıkılan bir binanın müteahhidi Kars'ta yakalandı

2023-03-04 13:38 - Gündem

Şenol Güneş: 'Deplasman yasağı ortak akılla alınması gereken bir karar'

2023-03-01 21:02 - Spor

Uşak'ta depremzede çocuklar "Rafadan Tayfa" ile moral buldu

2023-03-01 14:54 - Yaşam

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: 5 bine yakın depremzedeyi ağırlıyoruz

2023-03-01 16:40 - Dünya

Meteorolojiden deprem bölgesindeki iller için kuvvetli rüzgar ve fırtına uyarısı

2023-03-05 15:38 - Gündem

İlgili Haberler

GAZİANTEP’TE “KOLON KESENLERE” TAHLİYE!

09:06 - Gündem

"Gaziantep akıllı tarıma geçiyor"

17:08 - Gündem

Şahinbey Belediyesi’nden paylaşılan videoya ilişkin açıklama

09:36 - Gündem

ÖĞRENCİ YETİŞTİRMEK BAHANE, DÖNER SERMAYE ŞAHANE

18:34 - Gündem

23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ KAPILARINI AÇTI

18:45 - Gündem

Günün Manşetleri

GAZİANTEP’TE “KOLON KESENLERE” TAHLİYE!

09:06 - Gündem

"Gaziantep akıllı tarıma geçiyor"

17:08 - Gündem

Şahinbey Belediyesi’nden paylaşılan videoya ilişkin açıklama

09:36 - Gündem

23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ KAPILARINI AÇTI

18:45 - Gündem

“KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN DÜZENLİ KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN”

18:43 - Sağlık