'Beyin pili operasyonu geçiren hastaların yaşam kaliteleri artıyor'

Doç. Dr. Atilla Yılmaz, “Parkinson hastaları başta olmak üzere beyin pili operasyonu geçiren hastaların yaşam kaliteleri artarak günlük yaşamları normal seyrinde devam edebilir” dedi.

Sağlık - 2 yıl önce

Medicana Ataşehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Atilla Yılmaz; beyin pili operasyonuyla ilgili bilgi verdi. Halk arasında ‘Beyin Pili' olarak bilinen ‘Derin Beyin Stimülasyonu' ameliyatının yeni bir teknolojik girişim olarak bilinse de aslında ilk Beyin Pili ameliyatının 1987 yılında Fransa'nın Grenoble şehrinde gerçekleştirildiğini hatırlatan Doç. Dr. Yılmaz, “Ülkemizde titremeli felç olarak bilinen Parkinson hastalığında, titreme hastalığı olarak bilinen Esansiyel Tremor hastalığında ve istemsiz kasılma hastalığı olarak bilinen Distoni hastalığında SGK güvencesi kapsamında başarıyla uygulanmaktadır. Ülkemiz dışında Obsesif Kompulsif Hastalık (takıntı hastalığı), Majör Depresyon (ağır depresyon) ve Epilepsi hastalığında (Sara hastalığı) FDA onayıyla ve güvenle kullanılmaktadır” dedi.

Doç. Dr. Yılmaz; beyin pili ameliyatının Parkinson hastalığının motor belirtilerine yönelik olarak en sık kullanılan cerrahi yöntem olduğunu belirterek, “Bu operasyonda beyinde bulunan iki bölgeden birine yüksek frekanslı elektriksel uyarım vermek amacı ile mikro elektrotlar yerleştirilir. Bu uyarım hastalarda eksik olan sinyali düzenler. Milimetrenin onda biri hassasiyetinde gerçekleştirilen bu işlem bölgesel uyuşturma yöntemi ile yapılmaktadır dolayısıyla hasta bu işlem sırasında uyanıktır ancak hiçbir şekilde acı hissetmez” diye konuştu.

“Titreme, donma ve yürüyememe şikayetlerinizden kurtulmak mümkün”Doç. Dr. Yılmaz, beyin pili ameliyatının başarısındaki en önemli faktörlerden birinin beyin ve sinir cerrahi ekibin tecrübesi ve bilgisi olsa da hasta seçiminin de başarılı bir cerrahi açısından bir o kadar önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bu sayede hastalarımız ameliyat sonrasında yıllardır şikayetçi oldukları titreme, donma, hareket edememe ve yürüyememe gibi şikayetlerinden kurtulmaktadır.” Tecrübeli ellerde oldukça yüz güldürücü sonuçlara sahip bu ameliyat sonrasında hastalarımızın pili aktive edilmekte ve bir kumanda aracılığı ile elektriksel parametreler ayarlanabilmektedir. Bu süreç boyunca hastalarımızın düzenli kontrollere gelmesi ve ilaç düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Pilin ayarları gerçekleştirilirken bir yandan da kullandığı mevcut ilaçlarda azaltma sağlanmaktadır. Kanama ve enfeksiyon gibi gelişebilecek komplikasyonlar dikkatli bir değerlendirme ve titiz bir cerrahi ile oldukça düşük seviyelere (yüzde 1) çekilebilmektedir. Sadece MR cihazına girilirken pilin uzaktan kumanda aracılığı ile kapatılması gerekir.”

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Atilla Yılmaz; "Başarılı bir Beyin Pili ameliyatından beklenen, Parkinson hastalarının şikayetlerinde yüzde 70'ten fazla düzelme sağlandığı belirmiştir. Titreme hastalığında bu oran yüzde 90'ların üzerine çıkabilmektedir. Birincil Distonilerde başarı oranı yüzde 60'larda iken ikincil Distonilerde bu başarı oranı ne yazık ki yüzde 40'lara düşebilmektedir" dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Emre Kaya suskun, Merve Boluğur 'Aşk yok iş var' diyor

2022-02-07 14:34 - Magazin

Amerika'ya kaçacaktı, Uludağ'da konser verdi

2022-02-08 11:07 - Magazin

Kar ve buz düşmeye bağlı kırık vakalarını artırdı

2022-02-05 09:09 - Sağlık

Fatih Terim’in babası Talat Terim dualarla anıldı

2022-02-06 17:06 - Gündem

Eray Şamdan, 14. kez Türkiye şampiyonu oldu

2022-02-05 15:16 - Spor

'Ulusal Staj Programı 2022' başvuruları başladı

2022-02-07 18:28 - Gündem

PCR testi kalktı, Bulgarlar Edirne’ye akın etti

2022-02-05 14:12 - Gündem

Güvenlik yolları, terörle mücadeleye hız ve etkinlik sağladı

2022-02-06 12:24 - Gündem

Kazdağları'nda mahsur kalan askerlere ve belediye personeline ulaşılmaya çalışılıyor

2022-02-09 02:02 - Gündem

Ukrayna'nın istediği silahların listesini Almanya'ya verdiği iddia edildi

2022-02-05 21:40 - Dünya

İlgili Haberler

“KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN DÜZENLİ KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN”

18:43 - Sağlık

İŞTAH SORUNLARI MASKELİ DEPRESYON BELİRTİSİ OLABİLİR !

18:38 - Sağlık

BEYİNDE AMELİYAT GEREKTİREN CİDDİ SORUNLARA DİKKAT !

18:27 - Sağlık

Aşırı Şüphe Duygusuna Dikkat !

18:19 - Sağlık

Baharınız kabus olmasın

18:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

GAZİANTEP’TE “KOLON KESENLERE” TAHLİYE!

09:06 - Gündem

"Gaziantep akıllı tarıma geçiyor"

17:08 - Gündem

Şahinbey Belediyesi’nden paylaşılan videoya ilişkin açıklama

09:36 - Gündem

23 NİSAN ÇOCUK ŞENLİĞİ KAPILARINI AÇTI

18:45 - Gündem

“KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN DÜZENLİ KONTROLLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN”

18:43 - Sağlık