Van'ın arıcı kadınları 'Çiftçi Okulu'nda yetişiyor

Yüksek rakımlı yaylaları ve zengin florasıyla arıcılığın önemli merkezlerinden Van'da açılan "Uygulamalı Çiftçi Okulu"na katılan kadınlar, bal üretiminin inceliklerini öğrenerek meslek sahibi oluyor.

Yaşam - 3 yıl önce

Van

Avrupa Birliğinin finans, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) uzman desteğiyle Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğinde hayata geçirilen Uygulamalı Çiftçi Okulu Projesi devam ediyor.

Proje kapsamında, kadın istihdamının artırılması ve arıcılığın geliştirilmesi amacıyla Van'ın Gevaş ilçesinde açılan Uygulamalı Çiftçi Okulu'nda kadın arıcılar yetiştiriliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görevlileri tarafından arıcılığın yapılabildiği alanlarda uygulamalı verilen eğitimlere katılan kadınlar, "arı sütü üretimi, ana arı yetiştiriciliği, bal üretiminin incelikleri ve balın saklama koşulları" konularında bilgilendiriliyor.

6 aylık eğitimin ardından sertifika alacak olan kadınlara, kovan satın alma ve ürettikleri balı satabilecekleri bir kooperatif kurma konusunda da destek verilecek.

"Gevaş'ta 25 kadını arıcık konusunda bilgilendiriyoruz"

Proje Koordinatörü Bünyamin Hakan, AA muhabirine, Van'ın gıda, tarım ve hayvancılık yönünden önemli bir kent olduğunu söyledi.

Kadınlara her alanda eğitimler vererek üretimde söz sahibi olmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirten Hakan, şunları kaydetti:

"Uygulamalı Çiftçi Okulları duvarsız okullardır. Eğitimlerimizi bahçelerde, tarlalarda ve ahırlarda uygulamalı olarak veriyoruz. Arıcığın geliştirilmesi ve kadınların bu alanda istihdam edilmesini hedefliyoruz. Proje kapsamında Gevaş'ta 25 kadını arıcılık konusunda bilgilendiriyoruz. Eğitimlerin başında kursiyerlerimize 5'er arı kovanı dağıttık. Kadınların üretime katkı sağlayacaklarına inanıyoruz. Kursta gerekli bilgi ve donanıma kavuşma imkanı buluyorlar. Eğitimlerin sonunda kooperatif kuracağız. Kadınlar, ürettikleri balı daha kaliteli şekilde pazara sunabilecek. Meslek sahibi olup, para kazanarak ailelerini geçindirecekler."

"Kendi işimi kurmak istiyorum"

Kursiyer Rümeysa Şeker ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden 2018 yılında mezun olduğunu, kendi işini kurmak için "Uygulamalı Çiftçi Okulu" kursuna katıldığını belirtti.

Kadınların devlet tarafından desteklenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Şeker, şöyle konuştu:

"Devletin sağladığı destekle kendi işimi kurmak istiyorum. Arıcılıkta, verilen emek de alınan verim de çok güzel. Bala inanılmaz talep var. Bu yüzden arıcılığa yönelmek istedik. Coğrafi konumumuz arıcılığa çok elverişli. Van'da bal üretimi çok fazla, pazarlama alanı çok geniş. Üreteceğimiz balı zorluk çekmeden satabiliriz. İyi bir iş alanı tercih ettiğimi düşünüyorum."

Uzun süredir tarımla ilgilendiğini belirten kursiyerlerden Aycan Bayezid, şeker pancarı ve fasulye üretimi yaptığını anlattı.

Bundan sonra arıcılıkla ilgilenmek istediğini dile getiren Bayezid, "Bize arıcılıkla ilgili bilgiler veriliyor. 5 arı kovanı aldım. Kadınlar artık üretecekler. Ekonomide söz sahibi olmak istiyoruz. Emeğimizin karşılığını aldıkça daha çok çalışmak, daha çok kazanç elde etmek istiyoruz." dedi.

"Bal üretiminde daha çok kadın eli göreceğiz"

İlçeye bağlı İkizler Mahallesi'nde arıcılık yapan Songül Güleç de katkısız ve şekersiz bal üretimi yaptıklarını aktardı.

Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleriyle arıcılık yapmak isteyen kadınlara tecrübelerini anlattığını ifade eden Güleç, "Arıcılık zor bir meslek. Kadınların bunu yapacağına inanıyorum. Şu an 25 kadın arıcılık yapmak istiyor. Uzun yıllardır arıcılıkla ilgileniyorum. Kadınları da bu işe teşvik ettim. Sayılarını çoğaltarak organik bal üretimi yapmayı hedefliyoruz. Bal üretiminde bundan sonra daha çok kadın eli göreceğiz." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Kadın muhtar vefat eden babasının yerine devraldığı mührü 3 dönemdir taşıyor

2021-10-19 12:55 - Yaşam

Kitap tutkusu, aspergerli Muhammed İhsan'a farklı bir dünyanın kapılarını araladı

2021-10-15 11:25 - Yaşam

Voronkov: “Akkuyu NGS projesi, dünyanın en büyük nükleer inşaat alanına dönüşüyor”

2021-10-19 13:34 - Ekonomi

Sakarya'dan 9 ayda 3,5 milyar dolarlık ihracat

2021-10-20 11:30 - Ekonomi

Bursa’ya bir dünya üniversitesi kuruluyor

2021-10-18 09:48 - Eğitim

Bayburt aşılamada en düşük iller arasında

2021-10-15 11:00 - Sağlık

Mısır kabukları kadınların elinde süs eşyalarına dönüşüyor

2021-10-20 11:50 - Yaşam

Cumbre Vieja Yanardağı'ndan çıkan lavlar 30 günde 1956 binayı kül etti

2021-10-18 18:08 - Dünya

Gaziantep’te çiftçiye büyük destek

2021-10-16 11:25 - Gündem

Galatasaray’ın eski futbolcusu Suat Kaya Eskişehirspor’un başına geçti

2021-10-20 15:38 - Spor

İlgili Haberler

TAHMAZOĞLU: “TURİZM BİLİNCİNİ GELİŞTİRMELİYİZ”

18:33 - Yaşam

ŞARTLARI TUTMAYAN BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ MESLEK LİSESİN’DE MÜDÜR 

18:30 - Yaşam

DUALARLA ANILDI

18:21 - Yaşam

“AĞIR TAŞITLAR PAZAR GÜNÜ BELİRLİ GÜZERGAHLARDA TRAFİĞE ÇIKMAYACAK”

19:02 - Yaşam

ŞÖLEN RAMAZAN BAYRAMI İLANI

14:53 - Yaşam

Günün Manşetleri

Gaziantep'te "Gastronominin Yıldızları Ödül Töreni" gerçekleşti

16:32 - Gündem

Hokeyin Sultanları ve Kaplanları Avrupa Şampiyonasında Kasırga Gibi

18:36 - Spor

ŞAHİNBEY MİLLET KÜTÜPHANESİ HİZMETİNİZDE

18:23 - Gündem

GAZİANTEP’TE “KOLON KESENLERE” TAHLİYE!

09:06 - Gündem

"Gaziantep akıllı tarıma geçiyor"

17:08 - Gündem