GAP bölgesinde dijital tarımla maliyet azaltılıp verim arttırılacak

Bilim insanları tarafından drone, akıllı sensör ve yapay zeka kullanılarak geliştirilen proje ile sulamada ve gübre kullanımında tasarruf sağlanması amaçlanıyor.

Ekonomi - 4 yıl önce

Şanlıurfa

Tarım sektöründe kaynakların doğru kullanılması amacıyla hayata geçirilen "Dijital Tarım Projesi" ile GAP bölgesinde sulamada ve gübre kullanımında tasarruf sağlanıyor.

Tarımda bilinçsizce kullanılan gübre ve su tüketimini en aza indirmek amacıyla GAP Bölge Kalkınma İdaresi ve Harran Üniversitesince (HRÜ) başlatılan projede, arazi uygulamalarına geçildi.

Bilim insanları tarafından drone, akıllı sensör ve yapay zeka kullanılarak geliştirilen uygulamayla çiftçilere mahsullerinin durumunu, toprağın ihtiyaç duyduğu gübre ve su oranını, tarım ürününün hastalık durumu ile bitki popülasyonunu dijital olarak takip edebilme imkanı sağlandı.

Dijital teknolojiler kullanılarak yapılan arazi denemesinde, sulamada yüzde 25, gübrede ise yüzde 30 üzerinde bir tasarruf sağlanırken, doğa da korundu.

"Geleneksel yöntem verimi arttırmak yerine, çoğu zaman zarar veriyor"

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine, son yıllarda dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kuraklığın tarımı derinden etkilediğini söyledi.

Kuraklık nedeniyle verim kayıplarının yaşandığını belirten Çullu, tarımda özellikle gübre ve suyun daha verimli kullanılması için üniversite olarak çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Çullu, geleneksel yöntemle yapılan tarımda, su ve gübrenin çok fazla kullanıldığına, böylelikle girdi maliyetlerinin de yükseldiğine dikkat çekerek, "Üniversite olarak özellikle gübre ve suyun daha doğru kullanılması için hassas tarım veya dijital tarım tekniklerini uygulamaya başladık. Geleneksel sulama ve gübreleme, verimi artırmak yerine çoğu zaman verimi düşürebildiği gibi, toprak ve su kaynaklarına zarar veriyor. Yapılan projelerde gübrenin ve suyun daha doğru ve etkin kullanılması için farklı araştırmalar yapılmakta. Bu araştırma ve uygulanan tekniklerin sonuçlarını çiftçilerimizle, ziraat odalarıyla ve ilgili tarımsal kurumlarla paylaşıyoruz." dedi.

Projeyle gübre ve su kullanımı azaltılıyor

Prof. Dr. Çullu, sürekli sahada çiftçilerle görüştüklerini ve kullandıkları yöntem ile aldıkları verim miktarını takip ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Bölgemizde çiftçilerimizin, aşırı gübreleme ve sulama yöntemiyle, verim artışı yerine toprağa ve suya zarar verdiğini görüyoruz. Özellikle gübreyi ortalama yüzde 30 azaltarak kısmen verimi de artıyoruz. Suyu da yüzde 25 azaltarak herhangi bir verim kaybına uğramadan devam edebiliyoruz. Bunu tamamen dijital tarım tekniklerini uygulayarak sağlıyoruz. Dijital Tarım Projemiz 2 yıldır sürüyor, bunu daha da sürdürmeyi planlıyoruz. Projemizin sonuçlarını çiftçilerimize sunmak için sık sık köylere gidip uygulamalı eğitimler veriyoruz. Özellikle gübrenin kullanımını, çiftçinin alışkanlarının dışına çıkarmaya çalışıyoruz. Taban gübresini doğru verdirmeye çalışıyoruz. Üst gübreyi de doğru orantıda doğru zamanda uygulatarak daha az bir gübre girdisiyle yüksek bir verim ve gelir sağlamaya çalışıyoruz. Proje kapsamında şu ana kadar buğday ve pamukta arazi uygulaması yaptık. Bu deneme sonuçları farklı alandaki çiftçilerle paylaşılarak, arazilerinde denenmesi için yerinde ziyaretler ve eğitimler yapılmaktadır."

"Drone ile tarlaya zarar vermeden verim arttırmaya çalışıyoruz"

Kepirli Mahallesi'nde çiftçilik yapan İbrahim Ovalı, yaklaşık 100 dönümlük alanda pamuk ekimi yaptığını, bu yıl ilk kez dijital tarım uygulamalarını kullanarak tarlasını drone ile ilaçladığını belirtti.

Traktörle yapılan ilaçlamada ürünün zarar gördüğünü anlatan Ovalı, "Daha önce geleneksel yöntemlerle sulama yapıyorduk. Bu nedenle traktör tarlaya giremiyordu ve uygun koşulların oluşmasını bekliyorduk. Bu hem zaman kaybı hem de ürünün verim kaybına neden oluyordu. Emeğimiz ziyan oluyordu. Teknoloji kullanarak tarlamıza zarar vermeden verimi artırmaya çalışıyoruz. Uyguladığımız teknikle hem zamandan kazanıyoruz hem de verimi artıyoruz." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayıları açıklandı

2021-10-09 17:45 - Sağlık

Babası Türk, annesi Japon olan minik Hayato moda çekimlerinin aranan yüzü oldu

2021-10-08 13:50 - Gündem

Kebap ustası, evini hayranı olduğu Müslüm Gürses'in kaset ve fotoğraflarıyla donattı

2021-10-09 12:57 - Yaşam

Tuzla’nın efsaneleri Formula’ya yine damgasını vurdu

2021-10-09 15:45 - Gündem

'Bozkır delicesi'nin 2 kıta ve 13 ülkeyi kapsayan göç yolculuğu

2021-10-11 11:40 - Yaşam

En Güzel Cuma Mesajları|8 Ekim 2021 Resimli Cuma Sözleri Mesajları

2021-10-08 09:19 - Gündem

Sanatçı Kibariye’den, kuaförüne 4 bin 200 liralık ‘kaynak saç’ şoku

2021-10-11 09:54 - Gündem

Vergi indirimi karavan talebini arttırdı

2021-10-07 17:36 - Ekonomi

Akciğer hastaları 'korona kapma' korkusuyla hastaneye gitmiyor

2021-10-06 10:54 - Sağlık

FADILOĞLU, “MESAİ ARKADAŞLARIMIZIN KARDEŞLİK HUKUKU GELİŞTİ”

2021-10-04 12:29 - Spor

İlgili Haberler

Kadoil’den Yatırım Hamlesi: Yeni İstasyonlar, Güçlü Transferler, Verimlilik Odaklı Büyüme

18:49 - Ekonomi

“Güneydoğu’nun 2 aylık hububat ihracatı  588,1 milyon dolar”

13:17 - Ekonomi

GSO MART AYI MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

13:11 - Ekonomi

Suriye İhracatı Celal Kadooğlu’ndan Sorulacak

12:57 - Ekonomi

Dünya’da ayçiçek yağına artan talebi Türk ihracatçılar karşılıyor

20:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ŞAHİNBEY BELEDİYESİ’NİN EVLİ ÇİFTLERE NAKDİ DESTEK VE KÜLTÜRELGEZİ BAŞVURULARI BAŞLADI

10:26 - Gündem

Gaziantep Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Nafiz Şahin’den TSYD’ye Ziyaret

16:22 - Gündem

Gaziantep’te Mardinlilerin Bayramda ki buluşma adresi MAREV

20:54 - Gündem

TAHMAZOĞLU VATANDAŞLARLA BAYRAMLAŞTI

20:53 - Gündem

ŞAHİN: “ÇEVRE BİZE MİRAS DEĞİL, EMANETTİR”

20:52 - Yaşam